Uutta tulevaisuutta luomassa

25.5.2015

UTUA avaa mahdollisuuksien maailman

UTUA-hankkeen ydin on löytää ihmisille uusia keinoja oman tulevaisuutensa luomiseen. Teemme uusia toimintatapoja ja menetelmiä, joilla ihmisten on helpompi ajatella omaa tulevaisuuttaan ja mahdollisuuksiaan muuttuvassa maailmassa. Mahdollisuuksia on monenlaisia: vaihdanko ammattia, ryhdynkö yrittäjäksi, päivitänkö osaamistani, löydänkö harrastuksistani tai tuttavapiireistäni jotain hyödyllistä tekemistä?

Kehitämme tämän hankkeen aikana esimerkiksi simulaation, jolla voi kokeilla millaisia erilaisia polkuja tai mahdollisuuksia tulevaisuus voisi tarjota. Tulevaisuuden kokeilu kertoo myös paljon siitä, millaisia päätöksiä itse teen oman elämäni suhteen: haluanko valita tuttuja ja turvallisia vaihtoehtoja vai heittäytyä epävarmoihin ratkaisuihin.

Ohjaajien käyttöön rakennamme erilaisia työvälineitä ja malleja, joilla tulevaisuuden ajattelua voi hersyttää esimerkiksi ohjaavissa koulutuksissa. Lisäksi järjestämme ohjaajille koulutusta tulevaisuusohjauksesta.

Tulevaisuus on aina epävarma emmekä tarkkaan tiedä millaisia taitoja tai ammatteja tulevaisuudessa tarvitaan. Varmaa on kuitenkin se, että työympäristöt ja taitovaatimukset muuttuvat jatkuvasti. Jos, ja kun, pystymme lisäämään ihmisten valmiutta ajatella ja luoda omaa tulevaisuuttaan, olemme hyvässä asemassa huomaamaan uusia mahdollisuuksia työhön tai muuhun tuottavaan tekemiseen.

Tässä blogissa kerromme millaisia havaintoja tulevaisuuden elämästä olemme tehneet ja miten tulevaisuustyökalut ovat toimineet. Kaikki yhteydenotot, ideat ja kommentit ovat tervetulleita!

Leena Jokinen, projektin koordinaattori